Oplev den nye Welterbe-rute i Harzen

HarzenNår du tænker på Harzen, tænker du sikkert på bjerge, barsk natur, vidtstrakte skove og maleriske bindingsværksbyer. Og det er selvfølgelig rigtigt. Hvad de fleste mennesker ikke ved er, at denne region var et vigtigt politisk centrum i Centraleuropa i middelalderen. Byen Goslar og det middelalderlige vandforvaltningssystem giver stadig et godt indtryk af denne storhedstid.

Ud over den smukke bindingsværks by er der stadig et overraskende antal gamle miner, damme og vandveje at se. Ikke underligt, at det er blevet opført som et verdensarvssted af UNESCO. I oktober 2021 åbnede en ny 73 km lang autorute fra Goslar til Walkenried, som forbinder de forskellige verdensarvssteder. Der er flere kortere og længere vandreruter til seværdighederne langs ruten.

Den kejserlige residens i Goslar

Den maleriske bindingsværks by Goslars rigdom skyldes de rige mineral ressourcer og minedriften i den nærliggende sølv- og kobbermine Rammelsberg. Goslar var så vigtig, at Kong Henrik II, der senere blev kronet til romersk-tysk kejser, lod bygge en kejserlig residens i det 11. århundrede. Rammelsberg er den ældste mine i Harzen. Komplekset er siden blevet lukket ned, men giver stadig en god idé om mere end 1000 års minedrift, både over og under jorden. Sammen med Goslar har minen været anerkendt som et verdensarvssted siden 1992.

Genialt system af vandløb

I 2010 blev den såkaldte Oberharzer Wasserwirtschaft en del af dette verdensarvssted. I det 13. århundrede skabte cisterciensermunkene i Kloster Walkenried et genialt system af damme og vandløb for at lette minedriften betydeligt, som blev udvidet i de følgende århundreder. Dette vandforvaltningssystem består af 107 damme og 340 km grøfter og kanaler både over og under jorden. På et tidspunkt var dammene energireservoirer, der gav den nødvendige vandkraft til at bringe malmen op og bringe minearbejderne ned. Mere end halvdelen af dammene bruges stadig i dag til energiforsyning, som opsamlingsbassin ved højvande, drikkevandsreservoir og svømmebassin. Rutens endepunkt er i Walkenried. Et besøg på Zisterzienser Museum bringer middelalderens klosterliv til live.

Talrige vandreture

Turistruten forbinder verdensarvsstederne i og omkring Goslar, Clausthal-Zellerfeld og Walkenried. Bad Grund er også en del af ruten via en kort omvej. Der er flere damme, kanaler og andre gamle miner undervejs, ofte på de smukkeste steder i naturen. Der er flere udgangspunkter for kortere og længere gåture langs ruten. En ideel rute, især for rejsende, der elsker gåture og historie. Du kan finde alle de oplysninger, der er værd at vide, på informationstavler. Ruten er et projekt stiftet af UNESCO-Welterbe i Harzen . Andre verdensarvssteder i Niedersachsen omfatter Dom og Michaeliskirche i Hildesheim, Fagus-Werk (en skofabrik i Bauhaus-stil) i Alfeld samt Vadehavet.